Zorgeloos in het donker lopen, dat is het doel van de makers van hardloopverlichting. Technieken gaan ver, tot en met automatisch knipperend licht bij tegenliggers. Keuze zat, maar welke verlichting is nou het beste om te gebruiken? (Run2Day, 2018)

Het is belangrijk om altijd veilig en zichtbaar de weg op te gaan. Zeker als je jou hardlooptrainingen op fiets- of autowegen aflegt tijdens de donkere herfst- en wintermaanden.

Hardloper in het donker
Hardloper

Tijdens deze maanden is het altijd vroeg donker en vaak slecht weer. Probeer daarom op het geschikte moment te gaan.

Echter hoeft hardlopen in het donker niet gevaarlijk te zijn, als andere weggebruikers je maar op tijd kunnen zien. Je zou aan reflecterende kleding kunnen denken, maar hardloopverlichting is natuurlijk het beste!

Tips voor veilig hardlopen in het donker:
 • Draag lichtgevende of reflecterende hardloopkleding.
 • Vermijd drukke en gevaarlijke wegen, zeker bij slecht zicht.
 • Bekijk voor een lange duurloop hoe laat de zon onder gaat.
 • Ga er niet van zomaar uit dat ‘de ander’ je wel gezien heeft.
 • Kijk sowieso naar het weerbericht: is er bijvoorbeeld mist op komst is.
 • Plan je trainingen op goed verlichte hardlooproutes. Een park is helemaal veilig.
 • Doe geen oordopjes in tijdens je run. Je hoort dan naderend gevaar niet goed of te laat
 • Let op gladde wegen en stoepen. Test eerst of er gladheid is en kies dan voor het park of bos.
 • Vermijd de ochtend- en avondspits.
 • Niet alleen de donkerte is je vijand. Ook de laagstaande zon kan er voor zorgen dat je minder goed gezien wordt.
 • Blijf ook met hardloopverlichting scherp en alert. Dat je beter gezien kunt worden betekent niet dat men je ook al zien. (Hardloopcentrum, SD)
Verlichting of reflectie?

Er zijn veel verschillende manieren om extra op te vallen in het donker. Verlichting en reflectie zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er reflectie-accessoires die reflecteren wanneer het licht van bijvoorbeeld een koplamp je verlicht.

Hardlopende vrouwen in het donker, met een hoofdlapje.
Hardlopende vrouwen

Veel hardloopkleding beschikt tegenwoordig over reflecterende details voor extra zichtbaarheid, maar zeker als het buiten donker is, is het aan te raden een reflectievest te dragen. Deze vesten zijn er in verschillende uitvoeringen met reflecterende strips en details.

Een andere mogelijkheid om je zichtbaarheid tijdens het hardlopen in het donker te vergroten is door gebruik te maken van verlichting. LED-verlichting is de meest populaire hardloopverlichting. LED-lampen verbruiken minder stroom dan andere lampen, gaan lang mee en worden niet warm. Hierdoor zijn ze ideaal om te dragen tijdens het hardlopen. Dat kan in verschillende vormen en maten: als losse lampjes, armbanden, LED vesten en hoofdlampen.

Het dragen van verlichting tijdens het hardlopen is zeer belangrijk als het buiten donker wordt. Draag liever teveel dan te weinig verlichting, want veiligheid gaat boven alles. Zorg dat je bij hardlopen het verkeer tegemoet loopt, zodat je extra opvalt.

En draag de verlichting aan de kant van het verkeer. Zo kan je het hele jaar door veilig en comfortabel blijven hardlopen! (Annaert, 2017)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *