Categorie├źn
Nieuws

Hoe ga ik het beste om met blaren?

Blaren. Zelfs de meest ervaren hardlopers en wandelaars hebben er last van. Is er dan niks dat je tegen die vervelende plekken op je voet kan doen? In dit blog lees je alles wat je kan doen om blaren te voorkomen, behandelen en te genezen.

Maar allereerst, waarom hebben we eigenlijk blaren? Een blaar is eigenlijk een natuurlijke pleister van ons lichaam. Een blaar is als het ware een beschermlaagje dat ons lichaam aanmaakt om de wond niet aan verdere beschadigingen bloot te stellen. Blaren zijn dus als het ware een kussentje. Dit kussentje heeft twee functies. 

  1. Het beschermt de al beschadigde huid tegen verdere schade in diepere huidlagen.
  2. Het stuurt een signaal van pijn naar de hersenen waardoor je wilt stoppen met wat je aan het doen bent. Dat is 9/10 keer ook de reden dat de blaar zich heeft gevormd. Hierdoor voorkomt het nog verdere schade aan de wond.

Iedereen die weleens een blaar heeft gehad weet dat blaren uiterst vervelend kan zijn voor het sporten. De schurende pijn die je op je voet ervaart werkt belemmerend voor je prestatie die je wilt leveren. Daarom hebben wij een aantal tips voor je opgesteld om blaren te voorkomen. Want je kunt blaren beter voorkomen dan genezen!

5 tips om blaren te voorkomen

  1. Draag de juiste maat schoenen. Te grote schoenen zorgen ervoor dat je voet gaat schuiven in de schoen en daardoor ontstaan vaak blaren op je hak.
  2. Start een paar weken van te voren met het insmeren van je voeten met huid verstevigende producten.
  3. Smeer je voeten dun in met bijvoorbeeld vaseline voordat je start met rennen.
  4. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Van zeep wordt de huid zacht en gevoelig en daarmee wordt de kans op blaren groter.
  5. Doe je schoenen en sokken direct uit nadat je klaar bent. Hierdoor kunnen je voeten drogen en krijgt de huid frisse lucht.
  6. Plak gevoelige plekken preventief af met zogeheten blarenpleisters.

Toch een blaar gekregen, dat is vrij vervelend…

Hoe kom je er vanaf?

Heb je dan toch een blaar? Dan zijn er verschillende manieren om de blaar te behandelen. De beste behandeling hangt af van de grootte van de blaar. Kleine blaren kunnen het beste afgeplakt worden met een blaarpleister. Trek de pleister er niet zelf vanaf, deze valt er vanzelf af na een aantal dagen. Bij een grote blaar kun je het best de blaar doorprikken met een naald. Hierdoor kan het vocht uit de blaar eruit lopen. Zorg er wel voor dat je de naald ontsmet om infecties te voorkomen. Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de blaar met een schoon doekje, ontsmet de blaar en plak de blaar zorgvuldig af. Nogmaals zorg dat alles schoon en ontsmet is. Het laatste wat je wilt is dat er een infectie in je blaar komt te zitten.

Wil jij nou nog meer weten over behandelingen voor blaren en welke producten het beste helpen tegen blaren? Check dan vooral de website van Hansaplast voor nog meer tips en tricks. 

Geen angst gekregen na het lezen van dit bericht. Doe mee met #dehartloopchallenge en doneer voor de Hartstichting.